Kurczak duszony w wyśmienitym sosie serowym staje się delikatny,kruchy i soczysty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piersi w sosie serowym

Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
sol,pieprz
olej do smażenia
Sos:
300ml rosołu lub bulionu drobiowego
100g.serka topionego kremowego(1 bloczek)
3 łyżki masła śmietankowego
2 łyżki mąki
szczypta chili
(ew. sól,pieprz)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Piersi umyć,osuszyć,oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w nie duże plastry,lekko rozbić.
Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej smażyć piersi po parę sekund z każdej strony do zmiany koloru na jasny.
Sos:Do garnka wlać rosół ,wstawić na gaz.
Gdy będzie gorąc włożyć serek topiony,trzymać na wolnym ogniu co chwila mieszając do całkowitego rozpuszczenia się serka.
Do sosu włożyć piersi,dusić ok 10min.
Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę,energicznie wymieszać,wlać parę łyżek sosu cały czas mieszając by zasmażka była płynna i gładka-przelać do garnka z sosem,delikatnie wmieszać.

Smacznego :)