Kukurydziane drożdżówki z budyniem i brzoskwinią

droż6

Małe, zgrabne, puszyste drożdżówki z budyniem śmietankowym i słodką brzoskwinią. Smakują wyśmienicie z kubkiem porannej kawy, mleka lub kakao.

droż6
Składniki:
Ciasto:
350g. mąki pszennej
150g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
25g. roztopionego masła
500ml ciepłego( nie gorącego) mleka
Budyń:
1 budyń śmietankowy
0,5l. mleka
2-3 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 żółtko
Dodatkowo
2-3 brzoskwinie
Przygotowanie:
Ciasto:Mąki, drożdze oraz cukier wymieszać razem.
Wbić jajko, wlać masło oraz mleko.
Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Budyń: Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu.
Wsypać cukier oraz dodać masło , wbić żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.
Brzoskwinie obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Ciasto ponownie wyrobić, z kawałków ciasta formować małe kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułeczkę zmiażdżyć dłonią.
Odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Na środku każdej drożdżówki zrobić wgłębienie np. dnem kieliszka.
Wgłębienie wypełnić budyniem oraz kawałkami brzoskwiń.
Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

 

DSC_0185

 

droż3

Smacznego :)