Kruchy śmietanowiec na białkach

Obraz 025

Niezbyt słodkie ciasto na kruchym spodzie z wysoką pianką na bazie białek , kwaśniej śmietany i budyniu.Owocowa marmolada idealnie dopełnia smak ciasta.

Blaszka 27,5 X 17cm.

Obraz 022 Obraz 020
Składniki:
Ciasto kruche:
500g. mąki pszennej
200g. masła 82%
2 żółtka
200g. śmietany 18%
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pianka śmietankowa:
8 białek
szczypta soli
800 ml śmietany 18%
2 budynie śmietankowe
2 łyżki kaszy manny
1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
400g. marmolady owocowej
Przygotowanie:
Ciasto kruche:na stolnice wysypać mąkę pszenną , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać do powstania małych , sypkich grudek. Dodać żółtka oraz śmietanę , cukier , kakao , proszek do pieczenia i sodę.
Wyrobić ciasto dłońmi ( na początku będzie się bardzo kleiło).
1/3 ciasta odciąć , zamrozić.
Resztę owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
Zimne ciasto rozwałkować , przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia , nakłuć widelcem.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Wyjąć ,pozostawić do ostudzenia nie wyjmując z blaszki.
Pianka śmietankowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać śmietanę , cukier , budynie oraz kaszę manną.
Delikatnie wymieszać masę łyżką.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować marmoladę , wylać śmietankową piankę.
Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto.
Piec 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180st.

Obraz 025

Smacznego :)