Kruche ,soczyste mięso w aromatycznym ziołowym sosie.Bardzo smakowało mojej półtora rocznej córce z ziemniakami sałatką z pomidora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

Składniki:
500g.szynki wieprzowej
sól,pieprz
olej do smażenia
Sos:
500mlrosołu lub bulionu
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki chili
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Szynkę umyć,osuszyć,pokroić w cienkie plastry.
Każdy kawałek rozbić tłuczkiem,oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzać olej smażyć bitki na rumiano.
Mięso przełożyć do garnka wraz z tłuszczem z patelni,zalać rosołem/bulionem.
Doprawić ziołami oraz chili,dusić 30 min.
Po tym czasie mąkę wymieszać z zimną wodą oraz gorącym sosem-przelać do garnka,zostawiając chwilę na gazie by sos zgęstniał.
Gotowe bitki podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)