Królik pieczony w śmietanie z pieczarkami

Obraz 036

Królik pieczony z pieczarkami w słodkiej śmietance.
Mięso jest delikatne , kruche , idealnie odchodzi od kości.

Obraz 036
Składniki:
1 tuszka królika
1 opakowanie przyprawy do królika
2 łyżki suszonej bazylii
250 ml śmietanki 30%
0,5 kg małych pieczarek
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Królika myjemy , osuszamy , kroimy na mniejsze kawałki.
Oprószamy przyprawami , odstawiamy na noc do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej , przesmażamy mięso na rumiano z obu stron.
Pieczarki obieramy , myjemy , przekrawamy na pół.
Do naczynia żaroodpornego/blaszki wlewamy śmietankę , układamy królika oraz pieczarki.
Pieczemy bez przykrycia 45-50 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W połowie pieczenia możemy przekręcić mięso.

 

 

Obraz 037

Smacznego :)