Krokiety ze szpinakiem zawszę wydawały mi się jakieś mdłe. Ostatnio spróbowałam ich w szkole , postanowiłam odtworzyć i urozmaicić pomysł na farsz szpinakowy. Końcowy efekt pozytywnie zadziwił mnie i domowników. Jednym krokietem można najeść się do syta :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krokiety z indykiem w szpinaku

Składniki:
( Na ok. 13 krokietów)
Naleśniki:
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
Farsz:
500g. fileta z indyka
450g. mrożonego szpinaku
250g. sera mascarpone
4 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki peperoncini lub chili
sól , pieprz
Panierka:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 szklanki bułki tartej
2 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych
olej do smażenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem za pomocą trzepaczki lub miksera (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej) Rozgrzewamy suchą patelnie , smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron.
Farsz: Filet z indyka myjemy , kroimy na mniejsze kawałki , mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Czosnek obieramy , przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , smażymy indyka na rumiano oprószając go solą i pieprzem.
Po tym czasie dodajemy szpinak , mascarpone ,śmietanę oraz przyprawy.
Dusimy całość na wolnym ogniu do odparowania większości płynów.
Na każdego naleśnika nakładamy obfitą ilość farszu.
Boki naleśnika z trzech stron nakładamy do środka a następnie zwijamy w rulon.
Panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Bułkę tartą mieszamy z płatkami.
Każdego naleśnika maczamy w jajach a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Podajemy same lub w towarzystwie ulubionego sosu.

Smacznego :)