Krokiety z kapustą kiszoną , pieczarkami i serem żółtym

Obraz 146

Nowa odsłona tradycyjnych krokietów z kiszoną kapustą i pieczarkami.Dodatek suszonych pomidorów oraz ziół podkreśla smak farszu a zwykły ser żółty nadaje zaskakującego smaku.Krokiety są nie duże na parę kęsów , panierowane w jajkach z dodatkiem mleka i kwaśnej śmietany co nadaje im delikatności. Najlepsze z czystym , czerwonym barszczem do popicia.

Składniki:
( na ok. 30 niedużych krokietów)
Naleśniki:
4 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
Farsz:
1 kg. kiszonej kapusty
0,5 kg pieczarek
2 cebule
300 g. tartego sera żółtego
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżka suszonego lubczyku
sól , pieprz
2 łyżki masła
Panierka:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3 łyżki śmietany 18%
bułka tarta
olej i smalec do smażenia
Obraz 146 Obraz 126Obraz 058Obraz 040

 

Przygotowanie:
Naleśniki:Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy razem za pomocą trzepaczki lub miksera (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej , zbyt gęste mleka) Rozgrzewamy suchą patelnie , smażymy cienkie , małe naleśniki( o średnicy ok.20cm) na rumiano z obu stron.
Farsz: Kapustę obgotowujemy , odcedzamy , kroimy.
Cebulę obieramy , siekamy drobno , szklimy na rozgrzanym maśle.
Pieczarki obieramy , kroimy w drobną kostkę , mieszamy z kapustą.
Do cebuli dokładamy kapustę z pieczarkami smażymy do momentu całkowitego zmięknięcia kapusty co chwila mieszając.
W między czasie farsz doprawiamy suszonymi pomidorami , lubczykiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Na każdego naleśnika nakładamy obfitą ilość farszu , posypujemy serem żółtym.
Boki naleśnika z trzech stron nakładamy do środka a następnie zwijamy w rulon.
Panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Każdego naleśnika maczamy w jajach a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem smalcu na rumiano z obu stron.

Smacznego :)