Kremowy sos pieczarkowy

DSC_0707

Idealnie kremowy, gęsty sos pieczarkowo- śmietanowy z dodatkiem natki pietruszki. Świetnie zastąpi sałatkę do obiadu lub będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs.

 

DSC_0701

 

Składniki:
1 kg. pieczarek
2 cebule
200 ml rosołu
500 ml śmietanki 36%
100g. serka mascarpone
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka mąki pszennej
sól
2 łyżki masła klarowanego
pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę posiekać w kostkę.
Rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu.
Wlać rosół, gotować na minimalnym gazie przez kolejne 10 min, dodać słodką śmietankę oraz mascarpone, wymieszać.
Dusić pieczarki do lekkiego zgęstnięcia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Mąkę wymieszać z paroma łyżkami sosu śmietanowego, przelać do garnka.

DSC_0707

 

 

Smacznego :)