Kremowy , delikatny i niezmiernie aromatyczny krem z sezonowych świeżych warzyw. Jego smak sprawia że trudno oderwać się od talerza. Zajadała się nim ze smakiem nawet moja roczna córcia. Jego plusem jest także prostota i szybkość przygotowania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krem szparagowo-cukiniowy

Składniki:
10 białych szparagów
10 zielonych szaragów
2 cukinie ( ja miałam okrągłe)
1 kalarepa
3 młode ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 liście laurowe
sól , pieprz

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać oraz umyć.
Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce ( zielone szparagi nie potrzebują obierania)
Marchew ,pietruszkę, ziemniaki , kalarepę oraz cukinię pokroić w mniejsze kawałki , zalać ok 2 l. wody, włożyć liście laurowe, gotować aż staną się pół miękkie.
Po tym czasie dodać szparagi.
Gotować ok 10 min aż wszystkie warzywa dokładnie zmiękną.
Doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
Zdjąć z ognia , z garnka wyjąć liście laurowe oraz parę " łepków" szparagów do dekoracji.
Zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
Podawać rozlana w bulionetki/talerze z kawałkami szparagów i ew. kleksem śmietany lub z grzankami.

Smacznego :)