Kremowa,syta, rozgrzewająca zupa. W sam raz na jesienno-zimowe obiady.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieczarkowo-serowa z czosnkiem

Składniki:
(Na 3l. garnek)
2 skrzydełka
500g. pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
200g.serka topionego kremowego(2 bloczki)
250ml.śmietany 18%
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
2 listki laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól,pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
skrzydełka umyć,włożyć do garnka wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim.
Zalać ok 2l. wody ,zagotować.
Pieczarki obrać,pokroić w plastry,cebulę w kostkę,czosnek posiekać drobno,zrumienić na rozgrzanym maśle.
Resztę warzyw obrać,umyć.
Ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę,marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Z wywaru zebrać zawiesinę dodać zawartość patelni oraz pokrojone warzywa.
Gotować ok 20 min do miękkości warzyw w między czasie doprawić solą i pieprzem.
Chwilę przed końcem gotowania śmietanę połączyć z mąką oraz chochlą zupy-przelać do garnka,wymieszać.

Smacznego :)