Kremowa zupa z dynią

obraz-048

Rozgrzewająca zupa warzywna z królową jesieni czyli dynią , mlekiem i żółtkami o pięknym intensywnie żółtym kolorze.
Idealnie sprawdzi się podana przed drugim daniem , jest lekka i zaspokaja pierwszy głód.

obraz-019
Składniki:
1,5l. delikatnego rosołu lub bulionu drobiowego
1 marchew
4 ziemniaki
0,5 kg. miąższu z dyni
4 ząbki czosnku
0,5 l.mleka
2 żółtka
sól , pieprz
Przygotowanie:
Rosół zagotowujemy.
Ziemniaki i marchew obieramy , myjmy , kroimy na mniejsze kawałki.
Gotujemy w rosole na pół miękko.
Dodajemy dynię oraz czosnek , gotujemy do miękkości warzyw.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z gazu , miksujemy zupę na kładki krem.
Podajemy wg uznania np. samą -posypaną natką , z makaronem , grzankami , bagietką lub śmietaną.

obraz-048

obraz-023 obraz-035

     Smacznego :)