Kremowa i delikatna zupa z przesmażonym kalafiorem który nadaje jej wyjątkowego smaku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalafiorowo-serowa na smażonym kalafiorze

Składniki:
2l. rosołu lub bulionu drobiowego
1 średni kalafior
2 marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
200 g.kremowego serka topionego ( 2 bloczki)
4 łyżki masła śmietankowego
1 łyżka mąki
250 ml. śmietany 18%
2 liście laurowe
sól , pieprz
posiekana natka pietruszki do posypania
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć , osuszyć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , kalafiora pokroić na małe kawałki , smażyć na pół miękko.
Marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach , ziemniaki pokroić w małą kostkę.
W garnku zagotować rosół/bulion z liśćmi laurowymi, wrzucić warzywa ( omijając kalafiora)
Gdy będą pół miękkie dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony oraz przesmażonego kalafiora.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki masła , dodać mąkę , dokładnie wymieszać by nie porobiły się grudki , wlać szklankę bulionu , ponownie wymieszać-zasmażkę przelać do garnka z zupą.
Chwilkę przed końcem gotowania , śmietanę połączyć z chochlą zupy , przelać do garnka , doprawić całość solą i pieprzem wg. gustu.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.( natkę można także wsypać do garnka w trakcie gotowania jeśli wszyscy domownicy lubią)

Smacznego :)