Krem z białej rzodkwi z bazylią i chipsami z batata

Krem z białej rzodkwi z bazylią i chipsami z batata

Rozgrzewający , niskokaloryczny , lekki krem z białych warzyw. Biała rzodkiew oddaje dużo pikanterii zaś seler z pietruszką delikatności. Bazylia oraz chipsy z batata dopełniają smaki tej doskonałej , prostej w przygotowaniu zupy.

 

składniki:
1/2 małego selera
2 pietruszki
1 biała część pora
4 ziemniaki
1 duża biała rzodkiew lub dwie mniejsze (ok 0,5kg)
garść świeżych liści bazylii
1 łyżka suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 średniej wielości batat ( ok 300g.)
olej rzepakowy z płatkami chili
 Krem z białej rzodkwi z bazylią i chipsami z batata  Krem z białej rzodkwi z bazylią i chipsami z batata

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy , myjemy.
Pora nacinamy wzdłuż wpłuczemy , kroimy w pół plasterki.
Pietruszkę , selera oraz ziemniaki kroimy w kawałki.
Przekładamy warzywa do garnka , zalewamy wodą , tyle by je zakrywały.
Gotujemy na pół miękko.
W między czasie batata kroimy w cienkie plastry , układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy olejem z płatkami chili.
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
W połowie pieczenia plastry batata przekręcamy.
Białą rzodkiew kroimy w pół plastry , dodajemy do garnka z warzywami.
Gotujemy zupę do całkowitej miękkości składników.
Doprawiamy suszonymi pomidorami , solą i pieprzem wg.smaku
Liście bazylii zwiemy na mniejsze kawałki , dodajemy do zupy.
Zdejmujemy garnek z ognia ,miksujemy blenderem na gładki krem.
Ponownie podgrzewamy.
Podajemy z upieczonymi plasterkami batata oraz listkami świeżej bazylii

Smacznego :)