Krem szparagowy z cukinią i musztardą

Krem szparagowy z cukinią i musztardą

Krem szparagowy z warzywami , źródło wielu cennych witamin. Musztarda nadaje zupie niezwykłego , oryginalnego i niecodziennego smaku. Krem jest aksamitny i bardzo aromatyczny.

Składniki:
1 kg. białych szparagów
1 cukinia
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 ziemniaki
100g. serka topionego kemowego
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki musztady sarepskiej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól , pieprz
jogut naturalny
Krem szparagowy z cukinią i musztardąKrem szparagowy z cukinią i musztardą

Przygotowanie:
Marchew , pietruszkę oraz ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę przekrawamy na cztery części.
Warzywa zalewamy ok 2l. wody , dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy 30 min do miękkości warzyw.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce , obieramy delikatnie pomijając główkę szparaga.
Cukinię obieramy , kroimy w plastry.
Do garnka dodajemy szparagi z cukinią oraz serem topiony i musztardę.
Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Doprawiamy gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
Gotujemy kolejne 10 min.
Z garnka wyjmujemy parę główek szparagów do dekoracji na talerzu.
Zupę zdejmujemy z gazu.
Miksujemy blenderem na gładki krem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i główką szparaga.
Smacznego :)