Krem selerowy z mięsno-szpinakowymi pulpetami

Obraz 051

Delikatna ale z charakterem , gęsta zupa krem z dwóch rodzajów selera smażonych na maśle.
Jako syty dodatek do zupy mięsne pulpeciki ze szpinakiem , chrzanem oraz kaszą manną.
Pyszna propozycja obiadowa dla dorosłych i dla dzieci.

Obraz 026

 

Obraz 049 Obraz 022

Składniki:

Krem z selera:
10 łodyg selera naciowego
1/2 bulwy selera korzeniowego
2 łyżki masła klarowanego
1,5 l. wody
1/2 łyżeczki sosu piri-piri
świeżo mielony pieprz
sól
Pupety mięsno-szpinakowe:
300 g. mielonej szynki wieprzowej
mała cebulka dymka
2 ząbki czosnku
200g. mrożonego szpinaku w liściach
200g. jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżka chrzanu tartego
sól , pieprz
1 jajko
4-5 łyżek kaszy manny
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
jogurt naturalny gęsty do podania z zupą
świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia zupy

Przygotowanie:

Krem z selera:Seler korzeniowy obieramy , wraz z selerem naciowym myjemy , kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzewamy masło , smażymy warzywa aż lekko zmiękną.
Zalewamy wodą , gotujemy do miękkości.
Doprawiamy solą , świeżo mielonym pieprzem oraz sosem piri-piri.
Zdejmujemy z gazu miksujemy na gładki krem.

Pulpety mięsno-szpinakowe:Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła klarowanego przesmażamy drobno posiekany czosnek z cebulką dymką , dodajemy szpinak oraz jogurt naturalny , dusimy do zgęstnięcia.
Do miski przekładamy mięso , dodajemy szpinak , jajko , chrzan , sól i pieprz ( sporo) oraz wsypujemy kaszę manną.
Wyrabiamy rękoma masę z której formujemy małe pulpety.
Każdego pulpeta obtaczamy w mące pszennej.
Smażymy na rozgrzanym maśle na rumiano.
Pulpety dodajemy do zupy , gotujemy na wolnym ogniu kolejne 10 min.
Zupę podajemy oprószoną świeżo mielonym czarnym pieprzem z kleksem jogurtu naturalnego.

 

Obraz 020 Obraz 032

Obraz 045

Obraz 047 Obraz 051     Smacznego :)