Krem pomidorowy z marchewką i maślanymi grzankami

Obraz 034

Mocno pomidorowy krem przełamany marchewką oraz mocno maślanymi , chrupiącymi grzankami. Zioła nadają mu wyśmienitego smaku oraz dostarczają witamin.

Składniki:
Krem:
4 pomidoryObraz 034
400 g pomidorów krojonych bez skóry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ugotowane marchewki
2 łyżki masła
1/5 l. rosołu
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki suszonego oreganoDS6
sól , pieprz
Grzanki:
6 kromek chleba
2 łyżki masła
Dodatkowo:
śmietana 18%
natka pietruszki
Przygotowanie:
Krem:Pomidory obrać ze skórki , pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać masło, przesmażyć pomidory , dodać pomidory krojone oraz koncentrat.
Smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.
Do pomidorów dodać marchewki , wymieszać , poddusić kolejne 5 min.
Pomidory doprawić , ziołami , solą i pieprzem.
Zalać rosołem , doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć zupę z gazu , zmiksować na gładki krem.
W razie potrzeby ponownie podgrzać.
Grzanki:Na patelni , na wolnym ogniu rozgrzać masło.
Z chleba odkroić skórki , pokroić w małą kostkę.
Smażyć na maśle do zarumienienia , mieszając by tłuszcz pokrył każdą grzankę.
Krem pomidorowy podawać z kleksem śmietany , natką pietruszki oraz z grzankami.

Obraz 049

Smacznego 😉