Krem marchwiowy z selerem naciowym i imbirem

Obraz 062

Aromatyczny ,pachnący imbirem , lekko słodki krem z marchwi podany z maślanymi grzankami oprószonymi ziołami prowansalskimi.

Składniki:
2 l. bulionu warzywnego
0,5 kg marchewki
2 pietruszkiDS5
2 łodygi selera naciowego
5 ziemniaków
2 cebule
4 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli
Grzanki:
6 kromek chleba
100g masła 82%
1 łyżka ziół prowansalskich

Obraz 048
Przygotowanie:
Bulion zagotować.
Marchewki , pietruszkę oraz ziemniaki obrać umyć wraz z selerem naciowym pokroić na mniejsze kawałki , dodać do bulionu.
Na patelni rozgrzać masło.
Cebulę pokroić w piórka , imbir oraz czosnek posiekać drobno.
Cebulę zrumienić , dodać czosnek z imbirem , przesmażyć.
Zawartość patelni dodać do zupy , gotować do miękkości warzyw.
Doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym.
Zupę zmiksować na gładki krem.
Grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło , zrumienić chleb , oprószyć ziołami prowansalskimi.
Zupę podawać z grzankami.

Obraz 062

Smacznego :)