Krem czosnkowy z ziołowymi grzankami

Obraz 068

Jak się rozgrzać w chłodne , szare popołudnie ? Ja mam sposób – aromatyczna zupa z czosnku będzie idealna :)
Lekko pikantna , kremowa, dość syta i gęsta dzięki dodanym ziemniakom.
Przygotowałam ją na warzywnym bulionie Krakus z dodatkiem topionego serka.
Maślane grzanki z aromatycznymi ziołami chrupią a krem rozpływa się w ustach , nie sposób się oprzeć dokładce.

Zupa jest szybka, prosta i tania w przygotowaniu a składniki na nią dostępne od ręki w każdym warzywniaku.

Obraz 075

Obraz 064

Polecam spróbować :)

 

Obraz 060

Składniki:
Krem czosnkowy:
1 duża główka ostrego czosnku ( około 15 ząbków)
1 duża cebula
5 średniej wielości ziemniaków
masło klarowane do smażenia
1,5-2 l wody
300 ml bulionu warzywnego Krakus
100g serka topionego śmietankowego
100 ml śmietany kremówki
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól , pieprz
Grzanki:
1 bagietka
100g masła 82%
1 łyżka ziół ojca Mateusza
1 łyżka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
tarty ser żółty
Przygotowanie:
Krem czosnkowy: Obrane ząbki czosnku przekroić na pół , cebulę w piórka.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło klarowane , zeszklić czosnek z cebulą , dodać ziemniaki.
Smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.
Wlać wodę oraz bulion warzywny Krakus , dodać serek topiony.
Gotować do miękkości ziemniaków.
Zmiksować zupę na gładki krem , wlać śmietankę, doprawić gałką muszkatołową , solą i pieprzem, ponownie zagotować.
Grzanki ziołowe: Bagietkę pokroić w średniej wielkości kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać zioła.
Dodać bagietkę , szybko przemieszać aby każda kostka została pokryta ziołami.
Smażyć rumiane grzanki.
Gorącą zupę podawać z grzankami, posypaną serem żółtym.

 

Obraz 084 Obraz 091

 

Obraz 069

 

Obraz 068

Obraz 065

Smacznego  :)

 

#krakus, #smacznieiszybko


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!