Kotlety ziemniaczane z twarogiem i prażoną cebulką

Obraz 107

Obraz 107

Gdy po niedzielnym obiedzie zostaje mi dużo ziemniaków przygotowuję różne kotlety, placki, kluski czy kopytka.
Każde zawsze smakują inaczej, czasem podaję je z sosem i surówkami, czasem z podsmażoną cebulką.
Wszystkie są pyszne i szybko znikają ze stołu.

Dążąc za codziennym życiem, gdy dom w ciągu dnia świeci pustkami a po południu cała rodzina wraca z pracy i przedszkola, fajnie jest mieć coś do przekąszenia na szybko.
Te kotlety są właśnie alternatywą szybkiego obiadu lub kolacji :)
Możemy je odgrzać lub odsmażyć, podać z pomidorem czy też jak moje dzieci uwielbiają polane ketchupem.
Smakują podobnie do pierogów ruskich, mają delikatne wnętrze z chrupiącą prażoną cebulką i skórką.
Kotlety dzięki Vegecie Natur przygotowanej bez sztucznych barwników i aromatów zyskują na smaku, jako dodatkowa przyprawa wystarczył tylko świeżo mielony czarny pieprz.
Kotlety najlepiej smakują usmażone lub odsmażone na smalcu.

 

Obraz 079 Obraz 105

 

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków ( najlepiej z poprzedniego dnia)
350g. twarogu półtłustego
1 jajko
5 łyżek prażonej cebulki
2 płaskie łyżeczki Vegety Natur
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 szklanki mąki pszennej
Smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki wraz z twarogiem przecisnąć przez praskę.
Dodać jajko, wsypać prażoną cebulkę, Vegetę Natur , pieprz,prażoną cebulkę oraz mąkę.
Wyrobić dłońmi zwarte, odchodzące od dłoni ciasto.
Z ciasta formować owale kotlety.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

 

Obraz 113 Obraz 121

 

Obraz 108

 

Obraz 141

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

 


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

 

Smacznego :)