Kotlety z sezonowych warzyw , smaczne i zdrowe. Do pieczywa , kaszy czy polane sosem. Dla mnie idealne z chrupiącą sałatką :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotlety z bobu i marchwi

Składniki:
0,5 kg. świeżego bobu
4 młode marchewki
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 jajko
5 łyżek mleka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Warzywa myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Marchewki gotujemy do miękkości , odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.
Bób gotujemy do miękkości ok 10 min , odstawiamy do przestudzenia , obieramy ze skórek.
Natkę pietruszki , myjemy ,osuszamy , siekamy drobno.
Obrany bób rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , dodajemy natkę pietruszki.
Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Na patelni rozgrzewamy olej , formujemy w dłoniach zgrabne kotleciki , obtaczamy w jajku a następnie bułce tartej.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego :)