Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami

Obraz 053

Polędwiczkę wieprzową głównie piekę jednak od czasu do czasu przygotowuję z niej kotleciki.
Małe, zgrabne, na 3 kęsy z dodatkiem smażonych na maśle pieczarek.
Polędwiczka w tym wydaniu idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami.

 

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ( ok.700g)
sól,pieprz
mąka do panierowania
olej lub smalec do smażenia
1 duża cebula
500g.małych pieczarek
sól,pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć osuszyć, oczyścić z błonek.
Mięso pokroić w dwu cm. plastry, rozbić delikatnie dłonią.
Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej.
Na rozgrzanym oleju/smalcu smażyć rumiane kotlety z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę posiekać drobno,obrane pieczarki pokroić w ćwiartki.
Na oddzielnej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę podawać ułożoną na pieczarkach.
Obraz 053
Obraz 066

 

Smacznego :)