Kotlety z gotowanych ziemniaków z boczkiem i szczypiorkiem

Obraz 064

Pyszne kotlety ziemniaczane z dodatkiem boczku i szczypiorku. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym i sałatką lub ogórkiem konserwowym.

Obraz 060 Obraz 076

Składniki:
1 kg. ugotowanych ziemniaków ( najlepiej z poprzedniego dnia)
0,5kg. boczku wędzonego
2 cebulki dymki
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól,pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, gdy wytopi tłuszcz dodać posiekaną drobno dymkę.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać boczek z dymką oraz posiekany szczypiorek.
Wbić jajko, wsypać mąki, doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić zbite ciasto ziemniaczane.
Formować owalne kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

Obraz 064

 

Smacznego :)