Kotlety twarogowe z tuńczykiem i botwinką

Obraz 043

Wiosenne, kolorowe, pełne cennych dla naszego organizmu składników mineralnych i witamin kotleciki lub placuszki, możne je nazwać i tak i tak, ważne że wychodzą pyszne i delikatne.

Przygotowane na bazie twarogu z dodatkiem soczystego tuńczyka , smażonej na maśle botwinki,oraz chrupiącej papryki i lekko pikantnego, szczypioru z dymką , świeżo zerwanego z przydomowego ogródka.
Takie kotlety możemy zaserwować do obiadu podając z młodymi ziemniakami w koprze i bukietem pachnących wiosną warzyw lub jako samodzielny posiłek np. z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Swoje kotleciki usmażyłam na maśle klarowanym jednak równie dobrze będą smakowały upieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Polecam spróbować :)

Obraz 040 Obraz 046

Składniki:

500g. delikatnego twarogu śmietankowego
280g. tuńczyka Princes w oleju słonecznikowym ( waga po odsączeniu)
1 pęczek botwinki ( same liście, bez buraczków)
2 cebulki dymki
1/2 czerwonej papryki
1/2 pęczka pikantnego szczypioru
1 jajko
sól, pieprz
3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Umytą , osuszoną botwinkę oraz cebulki dymki pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego zeszklić dymkę, dodać botwinkę, smażyć do momentu zwiędnięcia liści.
Paprykę pokroić w kostkę,szczypiorek posiekać.
Tuńczyka odsączyć z oleju.
Do miski przełożyć twaróg,dodać botwinkę paprykę i szczypior.
Wbić jajko, wsypać bułkę tartą/kaszę manną oraz doprawić solą i pieprzem.
Składniki dokładnie wymieszać razem.
Z masy formować owalne kotlety.
Smażyć na rozgrzanym maśle/oleju, na rumiano z obu stron.

 

Obraz 042 Obraz 048

 

Obraz 043

 

Smacznego  :)Obraz 057


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

Wszystkich czytelników bloga serdecznie zapraszam na konkurs  www.konkurstunczyk.eu

 

Ty też możesz zostać mistrzem #MasterTuńczyk i zgarnąć cenne nagrody  :)

 

Powodzenia  :)