Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem żółtym

k3

Sekretem doskonałych mielonych nie jest góra wymyślnych przypraw a nadanie im soczystości a co jeszcze ważniejsze konieczne jest długie wyrabianie mięsa- dokładnie tak jak ciasto drożdżowe .
Podczas wyrabiania do mięsa dostają się pęcherzyki powietrza które nadają pulchności.
Kolejnym ważnym krokiem jest formowanie kotleta.
Nie lepimy go w dłoniach a przerzucamy porcję mięsa z ręki do ręki.
Jajko do kotletów także nie jest koniecznością, bez niego rozpływają się w ustach.
Wierzch po usmażeniu jest chrupiący zaś środek można jeść łyżeczką – jako dodatek ciągnący się ser żółty.
Koniecznie spróbujcie tego patentu na mielone – wychodzą pulchne jak świeże bułeczki a smak nawet nie do opisania :)

 

k2 k5

 

Składniki:
300g mielonej wieprzowiny
300g.mielonej wołowiny
250g kwaśnej śmietany 18% -najlepiej wiejskiej lub wysokiej jakości
1 duża cebula + masło klarowane do smażenia
sól , pieprz
200g. sera żółtego w kawałku
bułka tarta do obtoczenia mięsa
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.
Mięso przełożyć do miski, wyrabiać rękoma 20-30 min aż stanie się puszyste.
Do mięsa dodać śmietanę oraz usmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Ponownie wyrobić.
Ser żółty pokroić w paski.
Dłonią nabierać porcję mięsa,wcisnąć pasek sera żółtego , zlepić brzegi.
Każdego kotleta przerzucać z ręki do ręki po 3-4 razy ,obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rumiane kotlety z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podawać najlepiej od razu, gdy panierka chrupie a ser w środku jest ciągnący.

k

 

k3

k4

 

Smacznego :)