Kotlety jajeczne z suszonymi pomidorami w sosie grzybowym

Obraz 199

Uwielbiam delikatne, domowe kotlety jajeczne które często wzbogacam różnymi dodatkami: chrzanem , musztardą , świeżymi ziołami czy jak w tym przypadku suszonymi pomidorami szczypiorkiem.

Do sosu grzybowego pałam jeszcze większą miłością to obowiązkowy smak jesieni.
Popołudniowych obiadów gdy na dworze szaro a o parapet stukają krople deszczu.
Smak własnoręcznie zbieranych prawdziwków, podgrzybków czy maślaków jest nie zastąpiony a do tego spacer po lesie – najwspanialsza forma wypoczynku i wyciszenia od codziennej gonitwy.

Kotleciki z jajek świetnie smakowo komponuję się z aromatycznym sosem z grzybów leśnych, można podać całość jako główne danie lub wzbogacić o makaron, kaszę cz tez gotowane ziemniaki w formie chrzanowego puree .

Zgrabny nóż  #Ambitnion jest niezawodnym pomocnikiem przy przygotowywaniu domowych posiłków

Obraz 192 Obraz 180Obraz 199

Składniki:
Kotlety jajeczne:
8 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
5-6 pomidorów suszonych z oleju
1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia.
Sos grzybowy:
1 cebula
500g mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
1 łyżka proszku grzybowego ( miałam z kani)
500 ml wody lub bulionu
4 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Kotlety jajeczne: Ugotowane jajka obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę.
Suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy drobno.
Składniki umieszczamy w misce.
Wbijamy surowe jajko, dodajemy szczypiorek, bułkę tartą oraz przyprawy.
Wyrabiamy masę do połączenia się składników.
Z masy jajecznej formujemy zgrabne kotleciki.
W patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na rumiano z obu stron.
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Sos grzybowy: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym maśle klarowanym.
Dodajemy grzyby, smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Wlewamy wodę lub bulion, wsypujemy proszek grzybowy.
Dusimy na wolnym ogniu 20-25 min.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Śmietanę mieszamy z chochlą sosu, przelewamy do garnka.
Pozostawiamy kolejne 2-3 min na gazie.
Gorący sos podajemy z kotletami jajecznymi.

Obraz 185 Obraz 188

 

Obraz 171

 

Obraz 203

#myAmbition

na hasło ZDROWA-JESIEŃ czytelnicy bloga otrzymają rabat 10% na zakupy #Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

 

 


Zdrowa jesień na talerzu

 

 

liknij TUTAJ (lub na grafikę), aby uzyskać 10% rabatu w sklepie Dajar

http://durszlak.pl/pliki/1394

 

Smacznego :)