Kopytka z zasmażaną młodą kapusta z kiełbasą i pomidorami

Obraz 015

Uwielbiam młodą kapustę, staram się przygotowywać ja na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam podsmażyć ją z kiełbasą i pomidorami, tak by była jeszcze lekko chrupiąca. Podałam z domowymi, tradycyjnymi kopytkami które świetnie pasowały smakowo.

 

Obraz 033 Obraz 035

Składniki:
Kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
400g mąki pszennej
( ilość mąki może się różnić, jest zależna od rodzaju ziemniaków)
1 łyżka oleju
sól
Zasmażana młoda kapusta:
1 główka młodej, słodkiej kapusty
4 kiełbasy śląskie
2 cebule
4 duże mięsiste pomidory
1/2 pęczka posiekanego kopru
sól,pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez prasę , mielimy lub dokładnie ugniatamy.
Dodajemy jajko oraz mąkę.
Wyrabiamy gładkie odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.
Stolnice posypujemy mąką pszenną.
Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżką oleju , wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia.
Zasmażana młoda kapusta:Kiełbasę oraz cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na 1 łyżce rozgrzanego masła klarowanego.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, także kroimy w kostkę,dodajemy na patelnie.
Dusimy do momentu odparowania większości płynu.
Z kapusty odrywamy wierzchnie, twarde liście, szatkujemy.
Kapustę przekładamy do reszty składników na patelni, dodajemy kolejną łyżkę masła.
Danie doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem, smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Obraz 015

Smacznego :)