Kopytka o intensywnym żółtym kolorze. Smakują zupełnie inaczej niż tradycyjnie przygotowane na mące pszennej. Ser cheddar jest wyrazisty w smaku więc czuć go w każdym kęsie kopytka.

Kukurydziane kopytka z cheddarem

Kukurydziane kopytka z cheddarem

Składniki:
1kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
1 jajko
1 szklanka mąki kukurydzianej+ do oprószenia stolnicy( mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków)
100g. tartego długo dojrzewającego sera cheddar+ do posypania gotowych kopytek
rozpuszczone masło do polania kopytek
Kukurydziane kopytka z cheddarem Kukurydziane kopytka z cheddarem

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko , mąkę kukurydzianą oraz ser. Wyrobić rękoma gładką masę.
Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski. W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
Gorące kopytka podawać polane masłem oraz posypane tartym cheddarem.

Smacznego :)