Kopiec kreta z kremem truskawkowym

Obraz 003

Pyszne mocno czekoladowe ciasto z bananami i delikatnym kremem truskawkowym na serku ricotta i słodkiej śmietance.

 

Obraz 003

Składniki:

tortownica 28 cm
Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
5 łyżek ciemnego kakao
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
500 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
500 g serka ricotta
250g. truskawek
200g. czekolady deserowej
3-4 banany
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, wsypać cukier miksować aż białka staną się szkliste.
Cały czas miksując dodać kakao , żółtka oraz olej rzepakowy.
Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , piec 35-40 min ( do suchego patyczka)
Odstawić do wystudzenia.
Krem truskawkowy:Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki , każdą przekroić na pół zmiksować z serkiem ricotta.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.
Do ubitej śmietanki dodać ricottę z truskawkami oraz czekoladę , dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć Środek dolnego blatu nie naruszając ścianek.
Górny blat pokruszyć drobno.
Banany obrać każdego przekroić na pół wzdłuż , bananami wyłożyć wydrążony biszkopt , skroić je sokiem z cytryny.
Na banany wyłożyć krem truskawkowy tworząc górkę.
Krem obsypać dokładnie pokruszonymi biszkoptem.
Odstawić na 2-3 godz do lodówki.

 

Obraz 014 Obraz 002

                                                                                                                                                                 Smacznego :)