Kopiec kreta z kremem kokosowym

DSC_0709A

Popularne ciasto czekoladowe z pysznym kremem na bazie mascarpone i słodkiej śmietanki z dodatkiem wiórek kokosowych oraz tartej czekolady. Pyszne i słodkie.

DSC_0713A DSC_0711A

 

DSC_0709A

Składniki:
Biszkopt:
6 jajekDSC_0705A
1/2 szklanki cukru
5 łyżek ciemnego kakao
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
400 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
250 g. mascarpone
100g. czekolady deserowej
50g. wiórek kokosowych
3-4 banany
sok z 1/2 cytryny

 

 

Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywno, wsypać cukier miksować aż białka staną się szkliste.
Cały czas miksując dodać kakao , żółtka oraz olej rzepakowy.
Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , piec 35-40 min ( do suchego patyczka)
Odstawić do wystudzenia.
Krem kokosowy: Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać mascarpone, zmiksować.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.
Do masy dodać wiórki kokosowe oraz czekoladę , dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż , wydrążyć Środek dolnego blatu nie naruszając ścianek.
Górny blat pokruszyć drobno.
Banany obrać każdego przekroić na pół wzdłuż , bananami wyłożyć wydrążony biszkopt , skroić je sokiem z cytryny.
Na banany wyłożyć krem truskawkowy tworząc górkę.
Krem obsypać dokładnie pokruszonymi biszkoptem.
Odstawić na 2-3 godz. do lodówki.

 

DSC_0719A

 

DSC_0717A

Smacznego :)