Koperkowe kotlety z młodych ziemniaków faszerowane pieczarkami i serem

DSC_0936

Pyszne kotlety ziemniaczane z mnóstwem pachnącego koperku, faszerowane pieczarkami i ciągnącym się serem żółtym.
Najlepiej smakują na ciepło, podane z chrupiącymi, świeżymi warzywami.
Możemy przygotować je także ze ” starych” ziemniaków i podać z treściwym sosem mięsnym czy gulaszem.

 

DSC_0941 DSC_0943

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól, pieprz
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
Farsz:
1 cebula
0,5 kg. pieczarek
sól, pieprz
2 łyżki masła
50 g. tartego sera żółtego
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli, dodać masło i koperek, ugnieść.
Odstawić do wystudzenia.
Cebulę posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle.
Obrane pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli.
Dusić do odparowania płynu.
Doprawić solą i pieprzem.
Farsz odstawić do wystudzenia.
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, doprawić pieprzem, wbić jajko, wsypać mąkę.
Wyrobić ciasto.
Brać po kawałku ciasta, rozpłaszczające je w dłoni, na środek położyć łyżkę farszu oraz sera żółtego.
Skleić brzegi tworząc owalnego kotleta.
Postępować tak do wykończenia składników.
Smażyć rumiane kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

DSC_0936

 

DSC_0948

 

 

Smacznego :)