Kolorowa tarta z białym sosem, warzywami i łososiem

DSC_0021

Ciasto francuskie to świetny zamiennik ciasta kruchego w przygotowaniu tarty.
Jest delikatne, cieniutkie i chrupiące.
A przygotowanie całego posiłku zajmuje o wiele mniej czasu.

Biały sos z koprem idealnie do niego pasuję.
Jako dodatki do tarty, sprężyste plasterki cukinii oraz soczystego pomidora.
Łosoś to przysłowiowa kropka na „i”
Wędzony na gorąco łosoś MOWI jest niezwykle delikatny i soczysty, rozpada się wprost po dotknięciu widelcem.
Ryba jest wyśmienicie przyprawiona słodką papryką, więc przyprawami oprószyłam same warzywa.

Wyszło przepysznie, kolorowo i zdrowo :)

DSC_0020 DSC_0028

Składniki:
DSC_0045
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
1 duża cukinia
2 duże pomidory
60g. łososia MOWI SIGNATURE wędzonego na gorąco SŁODKA PAPRYKA
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
świeżo mielony czarny pieprz
perę gałązek świeżego rozmarynu
Sos:
150ml. śmietanki 30%
150g. serka mascarpone
1/2 pęczka kopru
sól
100g. tartego sera żółtego
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Sos: Śmietankę połączyć z serkiem mascarpone.
Wsypać posiekany drobno koper, oraz doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować sosom pozostawiając 1 cm pustego ciasta.
Warzywa umyć, pokroić w plastry.
Na cieście układać na przemian plaster cukinii i pomidora.
Oprószyć suszonymi pomidorami oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Położyć gałązki rozmarynu.
Łososia rozdzielić na małe kawałki, ułożyć na wierzchu.
Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

DSC_0047DSC_0051

 

 

 

 

 

 

DSC_0021

 

DSC_0037

Smacznego :)

 

#lososmowi


KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!