Kolejna odsłona pizzy z moim ulubionym sosem śmietanowym.Tego połącznia musicie koniecznie spróbowacć)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pizza na cieście piwnym z pieczenią i sosem śmietanowo-koperkowym

Składniki:
Ciasto na 2-4 pizze zależy od wielkości.
450g.mąki pszennej
200ml.ciepłego piwa
30g.świeżych drożdży
2łyżeczki oleju+do wysmarowania naczynia
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka przyprawy do pizzy
Sos:
400ml śmietany 18%
3 łyżki maślanki
1 pęczek posiekanego drobno koperku
szczypta soli i pieprzu
Proporcję składników wg.uznania:
tarty ser żółty
pieczeń myśliwska
pieczarki
cebula
kukurydza konserwowa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłym(nie gorącym)piwem.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą,pieprzem i przyprawą do pizzy.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem.
Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią.
Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Składniki na sos połączyć razem.
Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników.
Ser żółty ,pieczeń,pieczarki ,cebulę oraz kukurydzę.Całość posypać ponownie odrobiną sera.
Piec pizzę 25 min w 180st.

Smacznego :)