Kokosowa rolada makowa z białą czekoladą i bakaliami

Obraz 005

Jak co roku na Świątecznym stole musiał pojawić się domowy makowiec w formie eleganckiej rolady.
Stawiając na nowoczesność i wspomnianą elegancję Świątecznego przysmaku przygotowywanego w domu postawiłam na nutę nowoczesności.
Zaczynając od biszkoptu który jest delikatny i tak przyjemnie kokosowy przechodząc do masy makowej która kryje kaszę manną i mnóstwo bakali z dodatkiem suszonych owoców którymi są np. banany.
Pyszna, aksamitna, słodka polewa na bazie śmietanki kremówki, białej czekolady i chrupiące bakali wykończają te efektowne ciasto.
Ciasto które na ” żywo” wygląda jak z obrazka ale przecież o to chodzi podczas Świąt które obchodzimy raz do roku.
O to aby dania i słodkości były eleganckie już same w sobie a ich smak był zapamiętany aż do kolejnego świętowania :)

To właśnie mogę powiedzieć o przedstawionej roladzie, warstwy jedzone razem eksplodują swym wyjątkowym smakiem. Ciasto jest słodkie ale nie przesłodzone, podbiło nie jedne kubki smakowe domowników oraz gości.

Dla ułatwienia #Beko podpowiada nam jak sprawnie, sprytnie i szybko pokroić ciasto bez użycia noża. Makowiec jest ciastem dość sztywnym więc nitka jak najbardziej odegra rolę zastępcy noża :)Apetyczny wygląd każdego plastra rolady jest bardzo ważny – przecież najpierw jemy oczami. Musi być dość cienki i prosto ukrojony . Może i Wy wypróbujecie w domu ten tip ? :)

 

 

Obraz 016 Obraz 007
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50g. wiórek kokosowych
Masa makowa:
500g niebieskiego, suchego maku zmielonego
100g. cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
150g. mieszanki bakaliowej z owocami
50g. kaszy manny
1/2 szklanki mleka
Polewa czekoladowa:
200 ml śmietanki 36%
200g. białej czekolady
100g. mieszanki bakaliowej
Przygotowanie:
Biszkopt:Wiórki kokosowe zalać wrzątkiem , pozostawić na 10 min , odcedzić , ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką. Dodać wiórki kokosowe , ponownie wymieszać. ( nie miksować)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę , rozsmarować po całości. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Masa makowa: Mak przesypać do miski, zalać wrzątkiem do jego wysokości, odstawić do wystudzenia.
Napęczniały mak odsączyć/odcisnąć za pomocą gazy z nadmiaru wody.
W rondelu zagotować mleko, wsypać kaszę manną a gdy lekko napęcznieje dodać mak, miód i cukier.
Podgrzewać do powstania gęstej masy makowej.
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki, wsypać do masy, dokładnie wymieszać.
Polewa czekoladowa: Nad kąpielą wodną podgrzać śmietankę, dodać połamaną białą czekoladę.
Pozostawić na gazie do powstania aksamitnej polewy co jakiś czas mieszając.
Zwinięcie: Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości masę makową. Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
Roladę polać czekoladą , posypać bakaliami.
Odstawić do lodówki na 2-3 godz , do zastygnięcia polewy.

 

Obraz 025 Obraz 006

Tak smakują magiczne, rodzinne Święta :)

 

Obraz 004

Obraz 031

Smacznego :)

 

Przepis bierze udział w akcji # beko ,  #ciastojakzobrazka :)

 


Ciasto jak z obrazka