Knedle ziemniaczane o wyrazistym pieprznym smaku. W ich wnętrzu kryje się różyczka brokuła która świetnie smakuje zamknięta w klusce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Knedle ziemniaczane z brokułem

Składniki:
( Na ok. 15 knedli)
1,5 kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej+ mąka do oprószenia stolnicy
1 łyżka pieprzu
1 mały brokuł
sól
Na okrasę:
( Ilość wg. potrzeby)
Kiełbasa/boczek
cebula
smalec do smażenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko , mąkę oraz pieprz.
Wyrobić rękoma gładką masę.
Brokuła umyć, podzielić na różyczki , ugotować do miękkości z dodatkiem soli ( ok. 7 min od zagotowania się wody), odcedzić dokładnie z wody.
Stolnice oprószyć mąką.
Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć różyczkę brokuła , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.
W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Okrasa:Kiełbasę/boczek i cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać smalec , smażyć składniki na rumiano.
Gorące knedle podawać polane okrasą.
( w wersji bezmięsnej knedle możemy polać kwaśną śmietaną lub sosem śmietanowym)

Smacznego :)