Knedle ziemniaczane na słodko.

DSC_0605

Knedle z jagodami

Składniki:
( Na ok. 15 knedli)
1,5 kg. ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy ( mąki możemy dodać więcej lub mniej w zależności od rodzaju ziemniaków)
śmietana 18%
jagody do posypania knedli
cukier
Knedle z jagodami DSC_0605

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć dwukrotnie przez praskę ,dodać jajko oraz mąkę.Wyrobić rękoma gładką masę.
Stolnice oprószyć mąką. Z masy ziemniaczanej odrywać po kawałku ciasta , formować grube wałki , każdego podzielić na 4-5 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni , położyć łyżeczkę jagód , zlepić kluskę a następnie uformować dłońmi kulkę.
W garnku zagotować osolony wrzątek , gotować knedle 5 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.

Knedle podawać polane śmietaną , posypane cukrem oraz jagodami.

Smacznego :)