Klopsiki wołowe w sosie pieczarkowym

Obraz 018

Małe, zgrabne, pulpeciki wołowe duszone w gęstym sosie z mnóstwem pieczarek.Pasują zarówno do ziemniaków jak i kaszy czy makaronu.

Obraz 022 Obraz 031
Składniki:
Klopsiki:
0,5kg. zmielonego karku wołowego
3 kromki chleba namoczone w mleku
1 jajko
sól,pieprz
mąka pszenna do obtoczenia mięsa
smalec do smażenia
Sos pieczarkowy:
1kg. pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
0,5l. rosołu lub bulionu
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól,pieprz
ew. łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Klopsiki:Mięso przełożyć do miski, dodać odciśnięte z mleka kromki chleba, wbić jajko oraz doprawić solą i pieprzem.
Dłońmi wyrobić masę mięsną do połączenia się składników.
Z mięsa formować małe , okrągłe klopsiki ,każdego obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane klopsiki.
Sos pieczarkowy: Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu.
wlać rosół/bulion, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie.
Doprawić słodką papryką,solą i pieprzem, dusić na minimalnym gazie kolejne 15 min.
Do sosu dołożyć pulpeciki, dusić do zgęstnięcia sosu, ew. zaprawić łyżką mąki pszennej rozmieszanej w paru łyżkach sosu.
Obraz 018

 

Smacznego :)