Kiszona kapusta z suszonymi grzybami do obiadu

DSC_0097

Kiszona kapusta z grzybami na ciepło, często kojarzy nam się z zimą, jednak jest ona świetnym dodatkiem do dania głównego.Super smakuje w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i sztuką mięsa. Takim obiadem najemy się do syta.

 

DSC_0093
Składniki:
2 duże garście suszonych grzybów leśnych
2 cebule
1 łyżka masła klarowanego
0,5 kg. kiszonej kapusty
woda lub bulion/rosół
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Zasmażka:
1 łyżka smalcu
3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć we wrzątku, zostawić na minimum 1 godzinę.
Cebulę pokroić w kostkę
W garnku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.
Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać na sicie, pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do reszty składników.
Smażyć kolejne 5 min na minimalnym gazie co jakiś czas mieszając.
Całość podlać wybranym płynem.
Dusić kolejne 40 min w między czasie doprawiając solą, pieprzem oraz majerankiem.
Zasmażka:
Na patelni rozgrzać smalec,wsypać mąkę, dokładnie wymieszać,dodać chochlę soku z kapusty, połączyć.
Zasmażkę dodać do kapusty,wymieszać.

 

 

 

DSC_0097

 

DSC_0096

 

 

 

Smacznego :)