Kiełbasa duszona w młodej kapuście z pomidorami i pieczarkami

Obraz 033

Niby zwykłe, proste danie a jednak smakuje wyśmienicie :) Kiełbasa uduszona w młodej kapuście z warzywami idealnie pasuję do świeżego pieczywa, makaronu czy też gotowanych ziemniaków.

 

Obraz 043 Obraz 039

Składniki:
1 kg. cienkiej, czosnkowej kiełbasy np. chłopskiej
2 duże cebule
0,5kg. pieczarek
1 łyżka smalcu do smażenia
Kapusta:
4 duże, mięsiste pomidory
1 główka młodej kapusty
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek posiekanego kopru
0,5l. rosołu lub bulionu ew. wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki, każdy naciąć z jednej strony na krzyż.
cebulę pokroić w kostkę.Obrane pieczarki w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać smalec , przesmażyć kiełbasę z cebulą.
Dodać pieczarki,smażyć do odparowania płynu.
Kapusta: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło, przesmażyć pomidory do momentu aż puszczą sok.
kapustę poszatkować, dodać do pomidorów, przemieszać.
Gdy kapusta zwiędnie dołożyć usmażoną kiełbasę z warzywami.
Wlać rosół oraz wsypać koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić 20 min.
Dodać przecier pomidorowy, wymieszać , pozostawić na minimalnym gazie kolejne 2-3 min.

 

Obraz 045

Obraz 033

 

Smacznego :)