Ketchupowy chleb z szynką i serem do odrywania

Obraz 051

Domowy chlebek o smaku pikantnego ketchupu o pięknym czerwonym kolorze z aromatem suszonej bazylii.
Nadziany szynką i serem smakuje wyśmienicie :)

Do tak upieczonego chleba nie potrzeba noża wystarczy oderwać kromkę , dwie cz też trzy.. pożegnamy się także z robieniem kanapek.
Ser i szynka znajduję się w każde apetycznej kromce.

Nie typowe pieczywo idealnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi czy też przy wspólnej kolacji z rodziną.
Wystarczy podać do niego sałatkę warzywną i/lub sos.
U mnie sprawdziły się ogórki kiszone na ostro – świetnie współgrały smakowo z ketchupowym chlebem.

Obraz 049 Obraz 051

Składniki:
400g mąki pszennej
7g. suchych drożdży
2 łyżki suszonej bazylii
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
5 łyżek pikantnego ketchupu Kotlin
3 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
Dodatkowo:
9 plastrów szynki drobiowej
9 plastrów sera żółtego
3 łyżki tartego sera żółtego
Przygotowanie:
Do miski wsypać składniki suche.
Wbić jajko, wlać olej , mleko oraz dodać ketchup.
Wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić na 60 min do wyrośnięcia.
Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować cienki placek.
Na cieście układać na przemian plastry sera i szynki, zwinąć w rulon.
Rulon kroić w 3-4 cm kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią.
Keksówkę wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą – ustawić pionowo.
Układać na siebie kawałki cista.
Wierzch skropić wodą, posypać serem żółtym.
Piec 35-40 min nagrzanym do 180 st.

Obraz 033

 

Obraz 027 Obraz 065

 

Smacznego :)

 

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen


I LOVE KETCHUP