Ketchup z cukinii i pomidorów z chili

Obraz 029

Pomidorowy sos z cukinii smakiem łudząco przypominający ketchup. Lekko ostry i słodki. W kuchni znajdzie mnóstwo zastosowań jako sos do makaronu , mięs , pizzy czy po prostu kanapek.Świetnie zastąpi także dip do maczania przekąsek: warzyw czy chipsów.

Pomyślcie sobie… Długie jesienne popołudnie , ciepłe skarpetki na nogach i kompletny brak chęci na wyjście do sklepu po składniki na sos do makaronu…Wtedy nic prostszego , wystarczy sięgnąć po słoik przygotowanego domowego sosu z letnich , dojrzewających w słońcu pachnących warzyw , bez chemii i ulepszaczy. Czego chcieć więcej? Jeśli jesteście do tego takimi szczęściarzami jak ja i warzywa pochodziły z własnego ogródka :)

( z podanych proporcji wychodzi ok. 15 słoiczków 300-400 ml)
Składniki:
4 kg cukinii ( użyłam żółtej i zielonej)
2 kg pomidorów ( użyłam żółtych i czerwonych)
1,5 kg cebuli
1 papryczka chili z pestkami
1/2 szklanki soli
2 szklanki cukru
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 szklanka octu
450g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Cukinie obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach , obraną cebulę pokroić w kostkę.
Warzywa zasypać solą , wymieszać , odstawić na całą noc.
Pomidory obrać , pokroić w kostkę , chili pokroić drobno.
Po odczekanym czasie odlać 1/2 powstałego płynu .
Dodać cukier , pomidory oraz papryczkę chili.
Gotować ok.30 min na wolnym ogniu do powstania z warzyw gęstej papki.


Wlać ocet ,dodać koncentrat , doprawić pieprzem oraz słodką i ostrą papryką-wymieszać.
Gotować kolejne 10 min.
Gorący ketchup zmiksować blenderem.
Napełniać wyparzone słoiki , szczelnie zakręcić , pasteryzować 10 min.
Odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

 

Obraz 019 Obraz 013

 

Obraz 029 Obraz 023

 

Smacznego :)