Każdy czasem lubi zjeść pikantne skrzydełka w panierce. W taki sposób przygotujemy je samemu w domu . Są pyszne , pikantne i bardzo chrupiące :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skrzydełka w panierce na ostro

Składniki:
10 skrzydełek
Marynata:
4 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki sosu chili
1 łyżka przyprawy do pikantnych skrzydełek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki sosu chili
50g. tartego sera żółtego
Panierka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
50g. tartego sera żółtego
Dodatkowo ok 1 l. oleju
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Skrzydełka umyć ,osuszyć , poodcinać lotki (małe końcówki). Składniki na marynatę wymieszać razem , zalać skrzydełka-przemieszać dłońmi.
Składniki na ciasto połączyć razem za pomocą trzepaczki lub miksera.
Składniki na panierkę wymieszać razem.
W garnku rozgrzać mocno olej.
Każde skrzydełko maczać dokładnie w ciście a następnie obtaczać w panierce tak by cała powierzchnia mięsa była nią pokryta.
Smażyć skrzydełka ok 2-3 min z każdej strony. Podawać z ulubionym sosem i dodatkami.

Smacznego :)