Kartoflanka z prośniankami

Kartoflanka z prośniankami

Rozgrzewająca , prosta kartoflanka na domowym rosole ze szlachetnymi grzybami – prośniankami.Grzyby te pojawiają się w okresie listopad – grudzień. Nadają najprostszej zupie oryginalnego , nie powtarzalnego smaku , koloru i aromatu.

 

Składniki:
2 l. rosołu
1 kg. ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 kg. prośnianek ( gąsek)
2 łyżki majeranku
sól , pieprz
Kartoflanka z prośniankami Kartoflanka z prośniankami Kartoflanka z prośniankami Kartoflanka z prośniankami

Przygotowanie:
Prośnianki dokładnie oczyścić , przepłukać pod bieżącą wodą.
Zagotować ,odcedzić i opłukać.
Warzywa obrać , umyć.
Ziemniaki pokroić w dużą kostkę.
Marchew z pietruszką w małą kosteczkę.
Rosół zagotować , dodać warzywa oraz grzyby.
Gotować do miękkości warzyw na wolnym ogniu.
W między czasie doprawić majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Zupę podawać gorącą.

Smacznego :)