Kartacze z kapustą i grzybami

Obraz 093

Tak, tak wiem roboty przy nich nie mało jednak jak już najdzie mnie ochota zakasam rękawy i biorę się do roboty.
Kartacze zwane także cepelinami do tej pory robiłam tylko z farszem mięsnym ale tym razem postawiłam na aromatyczną kapustę gotowaną z suszonymi grzybami a następnie zasmażaną z grzybkami obgotowanymi i cebulą – już sam farsz wyszedł genialny w smaku.
Jak to zawsze bywa narobiłam tyle by zaspokoić smak na kolejne parę miesięcy i obowiązkowo zawiozłam Babciom – ich uśmiech mówił sam za siebie :)

Obraz 088 Obraz 079

Składniki:
Ciasto ziemniaczane:
1 kg. ugotowanych, mącznych ziemniaków
1,5 kg surowych, mącznych ziemniaków
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól,pieprz
Farsz:
1 kg. kiszonej kapusty z marchewką
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
250g. obgotowanych, pokrojonych w małą kostkę grzybów leśnych
garść suszonych grzybów leśnych
2 liście laurowe
5 kule ziela angielskiego
sól,pieprz
Okrasa:
skwarki lub boczek/kiełbasa
cebula
Przygotowanie:
Farsz: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, posiekać drobno.
Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać posiekane, suszone grzyby,liście laurowe i ziele angielskie.
Kapustę gotować do miękkości ok. 1,5 godz.- odcedzić.
Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle, dodać obgotowane grzyby, smażyć kolejne 2 min.
Dołożyć ugotowaną kapustę pozbawiając się liści laurowych i ziela angielskiego, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę mieszając aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
Ciasto ziemniaczane:Ugotowane,zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
Surowe ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. umieścić je na gazie nad miską, pozostawić na 10 min. (powstałego płynu nie wylewać – wytworzy się skrobia)
Ziemniaki połączyć razem, wsypać mąkę pszenną oraz dodać skrobię ziemniaczaną która powstała z tartych ziemniaków,wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
Zagnieść odchodzące od dłoni ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki)
Ciasto pokroić na ok. 20 nie dużych kawałków , każdy rozpłaszczyć w dłoni.
Na ciasto nałożyć obfitą ilość farszu, sklejać dokładnie brzegi kartacza.
W dużym garnku zagotować wodę z solą, gotować kartacze partiami ( po 3-4 sztuki) ok 10 min po wypłynięciu.
Podawać okraszone skwarkami z cebulą.
Odsmażone na smalcu są równie pyszne.

Obraz 072

 

Obraz 093

 

Obraz 074

Smacznego :)