Karkówka z boczniakami i musztardą francuską

Obraz 037

Karkówka w sosie ze śmietany i musztardy duszona z boczniakami i cebulą.
Syty i bardzo smaczny sos mięsny do ryżu , makaronu , kaszy , ziemniaków czy wszelakich placów i klusek.
Uniwersalny i oryginalny w smaku.
Ziarenka gorczycy chrupią a mięso i grzyby są bardzo miękkie.

Obraz 034 Obraz 057
Składniki:
700 g karkówki wieprzowej
przyprawa do wieprzowiny
sól , pieprz
mąka pszenna do oprószenia mięsa
2 cebule
500g boczniaków
smalec wieprzowy do smażenia
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki musztardy francuskiej
250 ml kwaśnej śmietany 18
Przygotowanie:
Karkówkę umyć osuszyć, pokroić w grube plastry a następnie w paski.
Mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny , solą ,pieprzem i mąką.
Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone boczniaki w paski.
Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić cebule, dodać karkówkę.
Smażyć na rumiano.
Dołożyć boczniaki, przemieszać, podlać wodą do wysokości składników.
Dusić ok 10 min aż część wody wyparuje.
Śmietanę wymieszać z musztardą francuską oraz paroma łyżkami gorącego wywaru z patelni.
Sos przelać do dania, dusić do zgęstnięcia.
Wsypać natkę pietruszki, wymieszać ( ew doprawić do smaku solą i pieprzem ja już nie doprawiałam)
Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ryżem.

 

Obraz 037