Karkówka pieczona z pieczarkami i fasolą

DSC_0861

Danie które robi się samo.Wystarczy pokroić mięso oraz warzywa i wstawić do piekarnika. Karkówka wychodzi niezwykle soczysta, krucha pieczona w towarzystwie pikantnej fasoli konserwowej, pieczarek i cebuli jest wyśmienita.

DSC_0872

Składniki:

1 kg. karkówki
500g. pieczarek
400g. fasoli konserwowej w sosie pomidorowym ( u mnie z chili)
2 cebule
500 ml przecieru pomidorowego
tymianek
bazylia
sól, pieprz
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w 2cm. plastry.
Obrane pieczarki w ćwiartki, cebulę w pół plasterki.
Do naczynia żaroodpornego włożyć łyżkę masła.
Układać warstwami: Plastry karkówki, cebuli oraz kawałki pieczarek.
Wyłożyć część fasoli, polać przecierem oraz posypać przyprawami i ziołami.
Czynność powtarzać do wykończenia składników, tak by ostatnią warstwą był przecier pomidorowy.
Piec 1,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st.

 

DSC_0861 DSC_0863

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)