Karkówka pieczona , marynowana w mleku z majonezem

obraz-031

Łagodna w smaku , pieczona , domowa karkówka . Na zimno najlepiej smakuje na kromce świeżego chleba z musztardą , na ciepło możemy podać ją do obiadu – ziemniaków lub kaszy.

Składniki:
1 kg. karkówki wieprzowej
Marynata:
300 ml mleka
300 g majonezu
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
2 pokruszone liście laurowe
1 łyżka ziela angielskiego

obraz-031
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Marynata:Składniki marynaty łączymy razem , wkładamy karczek , pozostawiamy w lodówce , pod przykryciem na 24 godz.
W trakcie marynowania przekręcamy mięso na drugą stronę.
Wyjmujemy z marynaty , zawijamy w folię aluminiową ( Nie płuczemy z marynaty)
Pieczemy ok 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

obraz-024 obraz-021                                                                                                             Smacznego :)