Karkówka duszona w młodej kapuście

Obraz 037

Soczysty kotlet wieprzowy duszony w młodej,słodkiej kapuście.Danie smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniakami lub pieczywem. Kapusta przechodzi smakiem karkówki zaś oper nadaje niezwykłego smaku i aromatu.

Obraz 034 Obraz 030

Składniki:
1 kg karkówki
sól,pieprz
słodka i ostra papryka
smalec do smażenia
Kapusta:
2 cebule
1 główka młodej kapusty
2 łyżki masła klarowanego
1 pęczek posiekanego kopru
1 l. wody lub bulionu
4 listki laurowe
parę kulek ziela angielskiego
sól,pieprz
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w 1 cm plastry oprószyć przyprawami.
Usmażyć rumiane kotlety na rozgrzanym smalcu.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Kapusta: Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na rozgrzanym maśle.
kapustę poszatkować, dodać do cebuli, smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
W między czasie wsypać koperek.
Do kapusty dołożyć plastry karkówki, delikatnie przemieszać aby kapusta zakryła mięso.
Do garnka wlać wodę/bulion, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie ok.45 min.

 

Obraz 037

Smacznego :)