Delikatny , soczysty karczek gotowany z nutą grzybową. Zapach podczas gotowania mięsa w zalewie roznosi się po całej kuchni. Idealnie sprawdzi się podczas świątecznego , rodzinnego obiadu na ciepło ,lub jako dodatek do pieczywa czy też ułożony na desce wędlin.
Przygotowanie:
Karczek myjemy ,osuszamy , odcinamy niechciany tłuszcz.
Mięso po wierzchu nakłuwały ostrym nożem.
Czosnek obieramy , ząbki miażdżymy.
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą.
Składniki na zalewę umieszczamy w garnku , dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Mięso wkładamy do zimnej zalewy , wstawiamy na gaz.
Gotujemy 25 min. od momentu zagotowania się wody.
Zostawiamy mięso w zalewie na 12 h , (najlepiej zagotować mięso wieczorem i zostawić na całą noc)
Po upływie czasu mięso ponownie gotujemy 25 min.
Zostawiamy na 20 min w gorącej zalewnie.
Wyjmujemy , podajemy na gorąco jako danie główne lub na zimno do pieczywa.
Tak przygotowany karczek będzie także świetnie smakował podany w galarecie.
Smacznego