Kapusta z grzybami króluje na stole wigilijnym u mnie w rodzinie od zawsze. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt Bożego Narodzenia. Mój mąż jest jej największym wielbicielem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kapusta Wigilijna

Składniki:
3 kg.kapusty kiszonej z marchewką
1 kg. suszonych grzybów leśnych
2 duże cebule
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól , pieprz
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wodą , odstawiamy na noc by się wymoczyły.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy wodą gotujemy ok. 1 godz na pół miękko.
W oddzielnym garnku gotujemy 1 godz. namoczone grzyby.
Do garnka z kapustą przelewamy grzyby wraz z wodą w której się gotowały-mieszamy dokładnie.
Cebule kroimy drobno , przekładamy do kapusty.
Całość gotujemy ok. 1-1,5godz. aż kapusta lekko z ciemnieje stanie się miękka i przejdzie dokładnie smakiem grzybów.
Kapustę podajemy do pieczywa lub ziemniaków.

Smacznego :)