Kapusta wigilijna jest tradycyjnym daniem świątecznym w wielu polskich domach. W mojej rodzinie przygotowuje się ją w wersji z cebulą bez kaszy lub z kaszą bez cebuli. Obie wersje są zawsze chętnie zjadane i jako pierwsze znikają ze stołu podczas rodzinnego świętowania.
Składniki: 1 kg. kiszonej kapusty z marchewką 200 g. suszonych grzybów leśnych 200 g. kaszy jęczmiennej 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz |
![]() |
Przygotowanie:
Grzyby zalać niewielką ilością wody , zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.
Następnego dnia kiszoną kapustę opłukać ,pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę zalać 2/3 szklankami wody ,dodać liście laurowe oraz ziele angielskie , gotować na wolnym ogniu.
Obgotować grzyby ,w przełożyć do kapusty wraz z wodą w której się gotowały.
Doprawić solą i pieprzem.
Gdy kapusta z grzybami zmięknie , wsypać kaszę jęczmienną.
Danie pozostawić na ogniu do napęcznienia kaszy.
Smacznego